ΚΑΠΑΚΙ ΚΥΨΕΛΗΣ THE Genius Lid
Κατασκευασμένο από A.B.S
ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ με Νο PCT/GR2006/000006
Πρόκειται για ένα από τα καταπληκτικότερα εργαλεία της σύγχρονης μελισσοκομίας.
(ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ)
Η ευρεσιτεχνία αυτή, κατεβάζοντας το κόστος παραγωγής (μείωση των εργατοωρών), αυξάνοντας την παραγωγή και παράγοντας υγιεινότερα προϊόντα προσφέρει τα μέγιστα στην Μελισσοκομία και καθιστά τον μελισσοκόμο ανταγωνιστικότερο και βιωσιμότερο στη Διεθνή αγορά.
Η ευρεσιτεχνία αυτή βραβεύτηκε με το «ΧΡΥΣΟ ΔΙΠΛΩΜΑ» στη Διεθνή Έκθεση Ευρεσιτεχνιών που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας.
Η διάκρισή της αυτή κρίθηκε από δύο επιτροπές:
1. από «το Παγκόσμιο γραφείο ευρεσιτεχνιών» (P.C.T) και
2. από «το ευρωπαϊκό γραφείο ευρεσιτεχνιών» (E.P.O)
Η ευρεσιτεχνία αυτή διακρίθηκε ανάμεσα σε ένα πλήθος άλλων ευρεσιτεχνιών παγκοσμίως, για την πρωτοτυπία και τη χρηστικότητά της.
Αγοράζοντας αυτό το πρωτοποριακό καπάκι πρέπει να ξεχάσετε το καπνιστήρι το οποίο δε σας χρειάζεται πλέον, παρά μόνο όταν πρέπει να βγάλετε τα τελάρα έξω από την κυψέλη. Όλες οι εργασίες μπορούν να γίνουν ακόμα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και οποιαδήποτε ώρα (ακόμα και νύχτα) χωρίς κάπνισμα.
Η εφεύρεση αφορά το καπάκι της κυψέλης των μελισσών, το οποίο πλέον φέρει οροφή που ανοιγοκλείνει. Κάτω από την οροφή υπάρχουν σκάφες και άνοιγμα με προσθαφαιρούμενο κάλυμμα.
Στις υπάρχουσες κυψέλες, το καπάκι το μόνο που προσφέρει είναι να καλύπτει το σώμα της κυψέλης και να δίνει τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου αέρα από τις θυρίδες αερισμού. Για να γίνει οποιαδήποτε εργασία στις μέλισσες, το καπάκι πρέπει να αφαιρεθεί από το σώμα της κυψέλης με βίαιο τρόπο γιατί έχει συγκολληθεί από τις μέλισσες με πρόπολη, με αποτέλεσμα να διεγείρονται και να στρεσάρονται οι μέλισσες, να χρειάζεται πολύς χρόνος και εργασία από το μελισσοκόμο και να καθιστά υποχρεωτικό το κάπνισμα των μελισσών. Το κάπνισμα όμως έχει ως συνέπεια τη μεταφορά τοξικών ουσιών στα παράγωγα της μέλισσας. Η διέγερση, η οποία προκαλείται, έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση μελιού και γύρης από τις μέλισσες, μερικούς θανάτους μελισσών, όπως επίσης και λεηλασίες από τα διπλανά μελίσσια.
Το καπάκι κυψέλης μελισσών, σύμφωνα με την παρούσα εφεύρεση, δεν καλύπτει μόνο το σώμα της κυψέλης αλλά δίνει τη δυνατότητα να γίνονται όλες οι εργασίες στο εσωτερικό της κυψέλης, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί το καπάκι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι υποχρεωτικό το κάπνισμα του μελισσιού, ο μελισσοκόμος να χρειάζεται λιγότερο χρόνο και εργασία, να μη διεγείρεται το μελίσσι και να αποφεύγεται η κατανάλωση μελιού και γύρης καθώς και οι λεηλασίες από τα διπλανά μελίσσια. Επιπλέον με το καπάκι αυτό ο μελισσοκόμος προλαμβάνει ασθένειες του μελισσιού καθώς του δίνεται η δυνατότητα να ελέγχει οπτικά τις μέλισσες που βρίσκονται μέσα στην κυψέλη όση ώρα απαιτείται, χωρίς να τις ενοχλεί και να τον ενοχλούν. Το καπάκι της παρούσας εφεύρεσης αφαιρείται μόνο όταν χρειάζεται να αφαιρεθεί ή να προστεθεί ένα ή περισσότερα τελάρα στο σώμα της κυψέλης για οποιοδήποτε λόγο.
Με το νέο επαναστατικό καπάκι ο μελισσοκόμος μπορεί να βλέπει, να ταΐζει, να ελέγχει ή να κάνει ότι άλλο χρειάζεται στην κυψέλη του, χωρίς να ενοχλεί τις μέλισσες, χωρίς κάπνισμα και χωρίς να βγάζει το καπάκι, εύκολα και γρήγορα.
Το γεγονός ότι δεν απαιτείται κάπνισμα έχει ως αποτέλεσμα να μην μεταφέρονται τοξικά υπολείμματα στα προϊόντα της κυψέλης (μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό, κερί).
α) καλύτερη μόνωση στην κυψέλη
β) σωστότερος και καλύτερος αερισμός
γ) εύκολο και οικονομικό χτίσιμο κηρηθρών εκτός εποχής νεκταροέκκρισης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο μελισσοκόμο να έχει κάθε χρόνο καθαρά κεριά με ελάχιστο κόστος
δ) πολύ γρήγορη διάγνωση ασθενειών, άρα και πρόληψη μετάδοσης τους
ε) μείωση της χρήσης φαρμάκων
στ) αποφυγή των άσκοπων ανοιγμάτων της κυψέλης
ζ) μείωση της εργασίας του μελισσοκόμου στο μελισσοκομείο κατά 90%
η) αύξηση της παραγωγής από 30-130% (λόγω μείωσης της κατανάλωσης μελιού κατά την ωρίμανση, του μη καπνίσματος και της καλύτερης οργάνωσης του μελισσιού)
θ) παραγωγή υγιεινότερων προϊόντων, αφού μειώνεται σημαντικά το κάπνισμα και η χρήση φαρμάκων
ι) σεβασμός στους κανόνες ευζωίας των μελισσών και βελτίωση του μικροκλίματος της κυψέλης.
ια) άμεσος και γρήγορος έλεγχος του εσωτερικού της κυψέλης.
ιβ) γρήγορη ανάπτυξη του πληθυσμού του μελισσοσμήνους τουλάχιστον κατά 40% επιπλέον.
ιγ) αποφυγή των λεηλασιών (δεν αφαιρείται το καπάκι για τις εργασίες)
ιδ) εύκολη και γρήγορη παράθεση στερεής και υγρής τροφής – νερό με ταυτόχρονο άμεσο και γρήγορο έλεγχο του μελισσιού (επιθεώρηση)
ιε) οικονομική ωφέλεια τουλάχιστον ……………. (το αφήνουμε να το βρείτε εσείς).
Η σωστή εγκατάσταση και χρήση του καπακιού, σύμφωνα με τις οδηγίες που ακολουθούν, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματά του και να επιτευχθούν τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
Μπορείτε να δείτε τις αριθμήσεις των διαφόρων τμημάτων του καπακιού στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί :
I) Χρήση σκάφης παράθεσης υγρών (3)
Ανασηκώνοντας την οροφή του καπακιού (1), χωρίς κάπνισμα και ενόχληση του μελισσοσμήνους, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και ώρα, αφού πρώτα ανοίξετε τα δύο κλιπ (7) δεξιά και αριστερά που το ασφαλίζουν, υπάρχει σκάφη (3) η οποία χρησιμοποιείται για την παράθεση υγρών σακχάρων (σιρόπι) ή νερού όταν το χρειάζεται το μελίσσι σας. Η σκάφη έχει χωρητικότητα 2,5 – 3 λίτρα .
Υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης στη σκάφη σιροπιού, στο οποίο έχει προστεθεί κάποια φαρμακευτική ουσία, για τη θεραπεία πιθανόν ασθενειών, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρού σας.
II) Χρήση διάφανου τζαμιού (5)
Εν συνεχεία της σκάφης (3), που αναφέραμε προηγουμένως υπάρχει διάφανο τζάμι (5) που ανοιγοκλείνει και σας προσφέρει τη δυνατότητα παρατήρησης και ελέγχου της υγιεινής και πληθυσμιακής κατάστασης χωρίς καμιά ενόχληση του μελισσοσμήνους και :
α) Μπορείτε ανοίγοντας το διάφανο τζάμι (5) να τοποθετείτε πάνω στα τελάρα της κυψέλης ζυμάρι (πίτα)
β) Να ραντίζετε το μελίσσι σας με οτιδήποτε χρειάζεται για διέγερση
γ) Να ραντίζετε το μελίσσι σας για θεραπεία με το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας
δ) Να τοποθετείτε μέσα στην κυψέλη σας οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα σας συστηθεί από τον κτηνίατρό σας
ε) Μπορείτε να συνδυάσετε οποιεσδήποτε από τις ανωτέρω ενέργειες που γίνονται είτε με τη χρήση της σκάφης παράθεσης υγρών (3), είτε με τη χρήση του διάφανου τζαμιού (5) ταυτόχρονα.
III) Παράθυρα στις θυρίδες αερισμού (8)
Ανοίγετε ή κλείνετε τα παράθυρα (8) που υπάρχουν στις θυρίδες αερισμού ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες έτσι ώστε να βοηθάτε το μελισσοσμήνος να διατηρεί στο εσωτερικό της κυψέλης ιδανικές συνθήκες. Κατά τη μεταφορά του μελισσοκομείου σας πρέπει τα παράθυρα να είναι στερεωμένα σε ανοιχτή θέση. Ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα μπορείτε να ανοιγοκλείνετε όποια και όσα από τα τέσσερα παράθυρα (8) που υπάρχουν ανάλογα με την κρίση σας.
IV) Επιπλέον μόνωση του προϊόντος
Μπορείτε αν κρίνετε ότι χρειάζεται για την προστασία του καπακιού ή και του μελισσοσμήνους σας να τοποθετήσετε οποιαδήποτε μόνωση εξωτερικά με προσοχή ώστε να μην εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του και να το αλλοιώνει Επίσης έχει προβλεφθεί να μπορείτε να τοποθετήσετε επιπλέον μόνωση, που να μην δημιουργεί πρόβλημα στο υλικό κατασκευής του καπακιού :
α. περιμετρικά στη βάση (6) αφού πρώτα αφαιρέσετε προσεκτικά τα δύο κάτω περιμετρικά καλύμματά της (9) και
β. στην οροφή (1) αφού πρώτα αφαιρέσετε προσεκτικά την εσωτερική μόνωση (2)
Μετά την τοποθέτηση της μόνωσης, τα αφαιρούμενα τμήματα πρέπει να επανατοποθετηθούν με ιδιαίτερη προσοχή και στην σωστή θέση.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (TIPS)
Η τοποθέτηση του σιροπιού για τη διέγερση της βασίλισσας σε γέννα, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση πολλές φορές, ακόμα και κάθε μέρα ξεκινώντας το πολύ από 200 γραμμάρια και ανάλογα με την αύξηση του πληθυσμού αυξάνουμε την ποσότητα του σιροπιού έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του μελισσοσμήνους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιούμε τα αποτελέσματα. Ακόμα καλύτερα η διέγερση μπορεί να γίνει ψεκάζοντας με το σιρόπι σε θερμοκρασία περίπου 35οC μέσα από το τζάμι, το μελισσοσμήνος.
Η ποσότητα του σιροπιού που θα τοποθετήσετε με σκοπό να μειωθεί η κατανάλωση μελιού κατά την ωρίμανσή του, είναι στην κρίση σας.
Η ποσότητα του σιροπιού που θα τοποθετήσετε για να κτίσετε τα κεριά σας εκτός εποχής (εννοείται ότι υπάρχει γύρη) πρέπει να είναι το λιγότερο ένα κιλό κάθε μέρα για επτά τουλάχιστον μέρες.
Η ποσότητα του σιροπιού που θα τοποθετήσετε για να ταΐσετε το μελίσσι σας πρέπει να είναι ανάλογη του πληθυσμού του, τον οποίο ελέγχεται από το διάφανο τζάμι (5) άμεσα την ώρα που τοποθετείτε το σιρόπι. Επίσης η ποσότητα μπορεί να καθοριστεί, ανάλογα με την εμπειρία σας και ποιος είναι ο στόχος σας , βλέποντας στην επόμενη επίσκεψή σας πόσο καλά ή όχι έχει απορροφηθεί το σιρόπι από το μελίσσι σας.
Η τοποθέτηση νερού στην σκάφη (3) συμβάλει στην αποφυγή μεταφοράς ασθενειών στα μελισσοσμήνη σας από μολυσμένα ύδατα, και ταυτόχρονα τα ξεκουράζει από άσκοπες μεταφορές.
Μπορείτε να ελέγχετε τον πληθυσμό του μελισσοσμήνους σας από το διάφανο τζάμι (5) και να τον καταγράφετε είτε ηλεκτρονικά είτε πάνω στην εσωτερική μόνωση της οροφής (2) με μαρκαδόρο (το οποίο αργότερα μπορείτε να σβήσετε με οινόπνευμα) αφού υπάρχει μοναδική αρίθμηση τυπωμένη με laser πάνω στην περιφέρεια της βάσης του καπακιού (6). Έτσι στην επόμενη επίσκεψή σας γνωρίζετε για την εξέλιξή του. Εάν ο πληθυσμός του μελισσοσμήνους σας έχει μειωθεί ενώ θα έπρεπε να ήταν αυξημένος, αφού ελέγξετε πρώτα όλα τα μελίσσια σας (για να αποφύγετε τυχόν διέγερση και λεηλασία) τότε επιστρέφετε στα μελισσοσμήνη στα οποία μειώθηκε ο πληθυσμός. Αν κρίνετε απαραίτητο βγάζετε στα προβληματικά μελίσσια σας ακόμα και τις κερήθρες αφού καλύτερα τα μεταφέρετε σε άλλο χώρο έξω από το μελισσοκομείο σας και συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας, ώστε να προλάβετε εάν πρόκειται για ασθένεια, τη μετάδοση της στα υπόλοιπα μελισσοσμήνη. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνετε την εξάπλωση της πιθανής ασθένειας στο μελισσοκομείο σας, επιτυγχάνεται η χρήση πολύ λιγότερων φαρμάκων και έχετε πάντα υγιή μελίσσια.
Οδηγίες τοποθέτησης του καπακιού πάνω στην κυψέλη
I) Στερέωση του καπακιού πάνω στην κυψέλη
Πρώτα σημαδεύετε με ακρίβεια τα σημεία στα οποία πρέπει να ανοίξετε τις τρύπες (ανάμεσα στους αεραγωγούς (10) στη βάση του καπακιού (6) και στις δύο πλευρές) που χρειάζονται, σε σχέση με το σύστημα συγκράτησης που θέλετε να τοποθετήσετε. Μετά με τρυπάνι, πάχους τουλάχιστον μισό χιλιοστό μικρότερο από τη βίδα την οποία θέλετε να τοποθετήσετε, τρυπάτε σε βάθος 25 mm (χιλιοστών). Στη συνέχεια περνάτε βίδες μήκους 25 mm (χιλιοστών) και πάχους 3 mm (χιλιοστών) ή κατά την εκτίμησή σας. Μπορείτε βέβαια να το τρυπήσετε διαμπερές και να τοποθετήσετε βίδα με παξιμάδι εσωτερικά.
Προσοχή: η λάθος τοποθέτηση των συνδετήρων στο καπάκι ή η τοποθέτηση του καπακιού σε παραμορφωμένη κυψέλη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεσομακροπρόθεσμα την παραμόρφωσή του
II) Τοποθέτηση
Το καπάκι τοποθετείται πάντα ώστε η σκάφη παράθεσης υγρών (3) να είναι στο πίσω μέρος της κυψέλης, δηλαδή όχι προς τη πόρτα εισόδου – εξόδου των μελισσών.
ΙΙΙ) Αφαίρεση
Το καπάκι βγαίνει τοποθετώντας το ξέστρο σε μία από τις τέσσερις υποδοχές (11) που υπάρχουν στα πλάγια στις επιμήκεις πλευρές και πάντα αφού έχετε κλείσει και ασφαλίσει την οροφή με τα κλιπ κλειδώματος οροφής (7).
Προστασία του καπακιού
Προσοχή να μην χαράζεται με αιχμηρά αντικείμενα και η χρήση του διάφανου τζαμιού (5) να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή (άνοιγμα – κλείσιμο)
Απαγορεύεται η τοποθέτηση πάνω στο καπάκι ή στα εξαρτήματά του, αντικειμένων με πολύ υψηλή θερμοκρασία πχ. καπνιστήρι, φλόγιστρο κλπ.
Η συσκευασία των δέκα τεμαχίων πρέπει να διατηρείται σε χώρο χωρίς υγρασία, υπερβολική θερμοκρασία, χτυπήματα και έντονες καταπονήσεις.
Συντήρηση του καπακιού
Το καπάκι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση εφόσον ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες χρήσης.
Τα υλικά κατασκευής παρέχουν όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για μακροχρόνια χρήση του.
Σε περίπτωση που απαιτηθεί καθαρισμός του καπακιού προτείνεται αυτό να γίνει με την χρήση ενός καθαρού σφουγγαριού και ζεστού νερού. Αν κρίνεται απαραίτητο μπορείτε, αφού πρώτα αφαιρέσετε το καπάκι από την κυψέλη, να πλύνετε με ζεστό νερό και σφουγγάρι κάθε εξάρτημα του ξεχωριστά αφαιρώντας το προσεκτικά ώστε να μη σπάσει. Προσοχή στην επανατοποθέτησή των εξαρτημάτων ώστε τα ποδαράκια συγκράτησης τους να είναι στην κατάλληλη θέση ώστε να μην στρεβλώσουν ή σπάσουν.
Με την αγορά κάθε καπακιού υπάρχει εγγύηση καλής λειτουργίας για 5 έτη.
Η εγγύηση προϋποθέτει την τοποθέτηση και την χρήση του καπακιού σε κυψέλη LR ή οποιουδήποτε άλλου τύπου κυψέλης μπορεί να εφαρμοστεί με τα ίδια πλεονεκτήματα, εφόσον εφαρμόζονται πιστά οι κανόνες που αναγράφονται στις οδηγίες τοποθέτησης, συντήρησης και προστασίας του.
Το προϊόν αντέχει σε θερμοκρασίες από -40oC έως +60oC. Στις χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να αποφεύγονται τα έντονα και απότομα χτυπήματα. Επίσης δεν εγγυόμαστε για την χάραξή του με αιχμηρά αντικείμενα και για οποιαδήποτε αλλοίωσή του που θα επέλθει από κακή χρήση. Η εγγύηση δεν καλύπτει απώλεια εξαρτημάτων, θα υπάρχει όμως συνεχής υποστήριξη από τυχόν ανταλλακτικά που μπορεί να χρειαστείτε (τα χάσατε ή σας σπάσανε)
Αναλαμβάνουμε κατά την περίοδο εγγύησης να επισκευάσουμε δωρεάν οτιδήποτε οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε κατασκευαστικό λάθος. Τα έξοδα μεταφοράς βαρύνουν αποκλειστικά τον αγοραστή. Αξιώσεις οι οποίες διαφέρουν ή επεκτείνονται πέρα από αυτήν την εγγύηση θα αποκλείονται, με εξαίρεση αυτές που ρητώς προβλέπονται από τις διατάξεις του εφαρμοστέου δικαίου. Διατηρούμε το δικαίωμα να καθορίζουμε τον τρόπο, χρόνο και τόπο επισκευής κατά την κρίση μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη για μη επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων ή για οποιοδήποτε τεχνικό ή άλλο πρόβλημα εμφανισθεί στο μέλλον εάν αυτά είναι αποτέλεσμα κακής εγκατάστασης ή χρήσης του καπακιού.
Προμήθεια ανταλλακτικών
Ανταλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε από τους επιμέρους αντιπροσώπους μας.
Σε περίπτωση χρήσης ανταλλακτικών που δεν προέρχονται από την σειρά ανταλλακτικών της εταιρείας “BEENECTAR” παύει να ισχύει η εγγύηση.
• Η εταιρεία δε φέρει καμία ευθύνη για μη επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων ή για οποιοδήποτε τεχνικό ή άλλο πρόβλημα εμφανισθεί στο μέλλον εάν αυτά είναι αποτέλεσμα κακής εγκατάστασης ή χρήσης του καπακιού.
Ανταλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε και από τους επιμέρους αντιπροσώπους μας.
Σε περίπτωση χρήσης ανταλλακτικών που δεν προέρχονται από τη σειρά ανταλλακτικών της εταιρείας «BeeNectar» παύει να ισχύει η εγγύηση.
Προτάσεις Μελισσοκομίας (Tips)
• Μπορείτε να ελέγχετε πολύ γρήγορα τα μελισσοσμήνη σας και τον πληθυσμό τους κάθε εβδομάδα από το διάφανο τζάμι (5) και να τον καταγράφετε, είτε ηλεκτρονικά αφού υπάρχει μοναδική αρίθμηση τυπωμένη με laser πάνω στην περιφέρεια της βάσης του καπακιού (6), είτε πάνω στην εσωτερική μόνωση της οροφής (2) με μαρκαδόρο (το οποίο αργότερα μπορείτε να σβήσετε με οινόπνευμα). Έτσι στην επόμενη επίσκεψή σας γνωρίζετε για την εξέλιξή των μελισσοσμηνών σας.
• Το τάισμα των μελισσών με στερεή τροφή (πίτα) είναι προτιμότερο να γίνεται σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη του ενός κιλού, οπότε επισκέπτεστε τις κυψέλες σας πιο συχνά και τις ελέγχετε, κάτι που είναι πολύ εύκολο και γρήγορο πλέον με το «έξυπνο καπάκι». Εάν ο πληθυσμός του μελισσοσμήνους σας έχει μειωθεί, ενώ θα έπρεπε να ήταν αυξημένος, αφού ελέγξετε πρώτα όλα τα μελίσσια σας (για να αποφύγετε τυχόν διέγερση και λεηλασία), τότε επιστρέφετε στα μελισσοσμήνη στα οποία μειώθηκε ο πληθυσμός. Αν κρίνετε απαραίτητο βγάζετε στα προβληματικά μελίσσια σας ακόμα και τις κερήθρες ή συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας, ώστε να προλάβετε, εάν πρόκειται για ασθένεια, τη μετάδοση της στα υπόλοιπα μελισσοσμήνη. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνετε την εξάπλωση της πιθανής ασθένειας στο μελισσοκομείο σας, επιτυγχάνεται η χρήση πολύ λιγότερων φαρμάκων και έχετε πάντα υγιή μελίσσια.
• Η τοποθέτηση του σιροπιού για τη διέγερση της βασίλισσας σε γέννα, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση πολλές φορές, ακόμα και κάθε μέρα ξεκινώντας το πολύ από 200 γραμμάρια και ανάλογα με την αύξηση του πληθυσμού αυξάνετε την ποσότητα του σιροπιού έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του μελισσοσμήνους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείτε τα αποτελέσματα.
• Ακόμα καλύτερα, η διέγερση μπορεί να γίνει ψεκάζοντας το μελισσοσμήνος με το σιρόπι σε θερμοκρασία περίπου 35οC μέσα από το τζάμι πολύ συχνά.
• Η ποσότητα του σιροπιού που θα τοποθετήσετε για να ταΐσετε το μελίσσι σας πρέπει να είναι ανάλογη του πληθυσμού του, τον οποίο ελέγχεται από το διάφανο τζάμι (5) άμεσα την ώρα που τοποθετείτε το
σιρόπι. Η τοποθέτηση του σιροπιού πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση πολλές φορές, ακόμα και κάθε μέρα (εκτός αν εσείς κρίνετε διαφορετικά) και καλό είναι η ποσότητά του να μην υπερβαίνει το μισό κιλό κάθε φορά. (Η σκάφη έχει χωρητικότητα 2,5 - 3 κιλά) Επίσης η ποσότητα μπορεί να καθοριστεί, ανάλογα με την εμπειρία σας και ποιος είναι ο στόχος σας, βλέποντας στην επόμενη επίσκεψή σας πόσο καλά ή όχι έχει απορροφηθεί το σιρόπι από το μελίσσι σας.
• Η ποσότητα του σιροπιού που θα τοποθετήσετε με σκοπό να μειωθεί η κατανάλωση μελιού κατά την ωρίμανσή του, είναι στην κρίση σας.
• Η ποσότητα του σιροπιού που θα τοποθετήσετε για να κτίσετε τα κεριά σας εκτός εποχής (εννοείται ότι υπάρχει γύρη) πρέπει να είναι το λιγότερο ένα κιλό κάθε μέρα για επτά τουλάχιστον μέρες (για το κτίσιμο 10 κεριών).
• Η τοποθέτηση νερού στην σκάφη (3) συμβάλει στην αποφυγή μεταφοράς ασθενειών στα μελισσοσμήνη σας από μολυσμένα ύδατα, και ταυτόχρονα τα ξεκουράζει από άσκοπες μεταφορές.
• «Το έξυπνο καπάκι» είναι ιδανικό για την πολύ γρήγορη ανάπτυξη των παραφυάδων και βοηθάει πάρα πολύ η σωστή χρήση του στη βασιλοτροφεία.
• Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσετε υγρασία στο καπάκι. Αυτή οφείλεται όχι στο «έξυπνο καπάκι», αλλά στην έντονη εργασία του μελισσοσμήνους (αφύγρανση μεγάλης ποσότητας νέκταρος,
έντονη κατανάλωση σιροπιού κλπ). Στην περίπτωση αυτή, αν και αυτή η υγρασία δε δημιουργεί πρόβλημα στο μελισσοσμήνος σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά κερόπανα.
Δείτε τα πειραματικά αποτελέσματα του Έξυπνου Καπακιού
εδώ